AMH çoğu klinisyen tarafından over-yumurtalık rezervini değerlendiren en iyi test olarak kabul edilmektedir. AMH hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum:

AMH; overlerde gelişmekte olan folliküllerdeki (içinde yumurtaların ve onu çevreleyen hücrelerin olduğu sıvı dolu kesecikler)  granüloza hücrelerinden salgılanan bir protein hormondur. AMH, öncelikle overlerdeki mikroskopik primordial follikülden gelişen primer folliküllerde üretilmektedir. Follikül büyüdükçe AMH düzeyi artmakta ve en üst düzeyine, preantral ve küçük antral follikül (< 4 mm) düzeyinde ulaşılmaktadır. Gelişen daha büyük folliküllerden de (8-20 mm) az da olsa AMH salgılaması olabildiğinden, AMH düzeylerinde menstrüel siklus boyunca dalgalanmalar görülmez.  Bu nedenle AMH düzeyinin ölçülmesi; E2, FSH ölçümü ve ultrasonografik muayenede olduğu gibi mensesin 2-4. gününü gerektirmemekte, siklusun herhangi bir günü ölçüm yapılabilmektedir.

AMH follikül gelişimindeki (follikülogenezis), primordial follikülün primer folliküle gelişiminde de düzenleyici bir role sahiptir. AMH yalnızca gelişmekte olan küçük folliküllerde üretildiğinden, kan AMH düzeyi kişinin sahip olduğu mikroskopik primordial follikül havuzunu doğruya en yakın bir şekilde yansıtır. BU NEDENLE KİŞİNİN OVER REZERVİNİ – KALAN YUMURTA HAVUZUNU EN DOĞRU KAN AMH DÜZEYİ GÖSTERMEKTEDİR.

Kadın yaşı arttıkça, geride kalan mikroskopik follikül havuzunun büyüklüğü azalır. Bu azalma; kan AMH düzeyindeki ve ultrasonografideki antral follikül sayısındaki azalmaya da yansır.

Hastanın over-yumurtalık rezerv durumunu aşağıdaki kriterlere göre kan AMH düzeylerini değerlendirerek yapmak ve buna göre uygulanacak tedaviyi seçmek olasıdır:

Where are you on the (AMH) Anti-Mullerian Hormone Dial? Checkout this AMH Level Guideline  #infertility    #fertility    #ivf

AMH DÜZEYİ

< 0.4 ng / ml                       Çok kötü over rezervi, tüp bebek tedavisi denenmemelidir.

0.7 – 1.0 ng / ml .                Normalden az over rezervi – Gebe kalınması zamana karşı bir yarış gibi düşünülmeli, tüp bebek tedavileri denenmelidir.

1.0 – 1.96 ng / ml                Ara grup. Çiftin tetkiklerine göre karar verilmeli, risk faktörleri varlığında tüp bebek ağırlıklı tedaviler ön plana alınmalıdır.

1.96 – 4.2 ng / ml.                Normal over rezervi. Çiftin diğer tetkik ve özelliklerine göre tedavi seçimi yapılır (bekleme, aşılama, tüp bebek tedavisi vb).

˃ 4.2 ng / ml                       Muhtemel PCOS olgusu, tedavi sırasında OHSS riski vardır.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Yorumlar   

#121 Dr. Muammer DOĞAN 30-12-2014 18:13
Alıntılandı sevgi:
Fsh 6.6,Lh 6.12mlu prolaktin 26.5 ng estradiol 20.79 pgr antimuller hormon 5.6 ng çocuk sahibi olmam da sıkıntı varmı acaba ? Tesekkurler

Hormon değerleriniz ve yumurtalık rezerviniz normal. Ama gebelikte bu parametrelerin dışında birçok etken (rahim ve tüplerinizin durumu, eşinizin sperm değerleri vb) rol oynuyor. Sadece hormon ve AMH değerlerine bakılarak gebelik şansınızı öngörmek olanaksız.
Saygı ile.
Doç. Dr. Muammer Doğan
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
İzmir cad. 33/4 Kızılay-ANKARA
0 / 312 / 4198838 – 4198747
www.muammerdogan.com/
https://www.facebook.com/drmuammerdogan
https://twitter.com/drmuammerdogan
Alıntı
#122 serhac 08-01-2015 00:13
iyi günler hocam 3, yıllık evliyim. 47 yaşındayım. iki kez tüp bebek tedavisi gördüm fakat başarısız oldu. Tekrar denemek istedik. AMH değerleri 0,25 çıktı. Dr ihtimalin çok zayıf hatta hiç ihtimal olmadını söyledi. Siz ne önerirsiniz?
Alıntı
#123 Dr. Muammer DOĞAN 08-01-2015 18:18
Alıntılandı serhac:
iyi günler hocam 3, yıllık evliyim. 47 yaşındayım. iki kez tüp bebek tedavisi gördüm fakat başarısız oldu. Tekrar denemek istedik. AMH değerleri 0,25 çıktı. Dr ihtimalin çok zayıf hatta hiç ihtimal olmadını söyledi. Siz ne önerirsiniz?

47 yaşında tüp bebekle doğum yapılan gebelik elde edilmesi mümkün değildir.
Saygı ile.
Doç. Dr. Muammer Doğan
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
İzmir cad. 33/4 Kızılay-ANKARA
0 / 312 / 4198838 – 4198747
www.muammerdogan.com/
https://www.facebook.com/drmuammerdogan
https://twitter.com/drmuammerdogan
Alıntı
#124 beyhan 15-01-2015 19:22
merhaba,
ben 40 yaşındayım FSH değerim 10,41 AMH değerim de 0,2.Tüp bebek şansım olabilir mi??
teşekkürler
Alıntı
#125 Dr. Muammer DOĞAN 15-01-2015 19:33
Alıntılandı beyhan:
merhaba,
ben 40 yaşındayım FSH değerim 10,41 AMH değerim de 0,2.Tüp bebek şansım olabilir mi??
teşekkürler

Ultrasonografik olarak antral follikül sayınızın saptanıp, standart tüp bebek veya özellikle sizin gibi hastalarımda uyguladığım mini tüp bebek tedavilerinin hangisinin sizde uygulanabileceğ inin belirlenmesi gerekiyor.
Saygı ile.
Doç. Dr. Muammer Doğan
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
İzmir cad. 33/4 Kızılay-ANKARA
0 / 312 / 4198838 – 4198747
www.muammerdogan.com/
https://www.facebook.com/drmuammerdogan
https://twitter.com/drmuammerdogan
Alıntı
#126 Havva dölek 16-01-2015 20:15
Amh :1,95 çıktı diğer tetkiklerimin hepsi normal amh değerimi yorumlarmısınız yaşım 32 doğal yolla hamile kalabilirmiyim
Alıntı
#127 Dr. Muammer DOĞAN 16-01-2015 20:20
Alıntılandı Havva dölek:
Amh :1,95 çıktı diğer tetkiklerimin hepsi normal amh değerimi yorumlarmısınız yaşım 32 doğal yolla hamile kalabilirmiyim

AMH değerinize doğru bakıldı ise, yumurtalık rezerviniz yaşınıza göre normal görünüyor. Ama tek başına AMH değerine bakılarak gebelik açısından doğru yorum yapılamaz. Çünkü eşinizin sperm değerleri, tüp ve rahim durumunuz gibi birçok faktör gebelik elde edilmesinde rol oynuyor.
Saygı ile.
Doç. Dr. Muammer Doğan
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
İzmir cad. 33/4 Kızılay-ANKARA
0 / 312 / 4198838 – 4198747
www.muammerdogan.com/
https://www.facebook.com/drmuammerdogan
https://twitter.com/drmuammerdogan
Alıntı
#128 Nilüfer Sözen Atsız 23-01-2015 07:59
39 Yaşındayım.3,5 Senelik evliyiz.2 kere tüp bebek yaptırdık.Birin cisinde 2 tane yumurta toplandı.2.gün transferi oldu tutmadı.İkincis inde de 2 tane yumurta toplandı.5.Gün transferimiz oldu.Tuttu fakat kalp atışına ultrasona gittiğimizde yumurtanın içi boştu.Düşük yaptım.Şimdi ise 3.tüp bebek deneyelim dedik .Fakat bu seferde AMH testi yaptırdım.0,11 çıktı değerim.E2 581,9 - FSH 3,16 - LH 6,02 - Prolaktin 1390 çıktı. Şu son 3 aydan beri E2 değerim 80 oluyor.80- 580 devamlı oynuyor.Ayrıca prolaktin değerimde 3 aydan beri yüksek.Sizce bu şekilde AMH değeri çok düşükken yani yumurtalık rezervim yok denecek kadar azken tüp bebek denenirmi.Bana yardımcı olursanız sevinirim.Yaz ayında haziran ayında bir tüp bebek merkezine başladık.Yaklaş ık bizi 6 aydan beri oyaladı. ve biz ensonunda o merkezi bıraktık.Benim sinirlerim mahvoldu.Artık hiçkimseye güvenim kalmadı.Ama son çare şans daha olabilirmi.Araş tırdıklarıma bakılırsa rezerv değeri düşükse tüp bebek denemesi yapılmaz yapılsada sağlıklı yumurta elde etme şansı yokmuş .Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Alıntı
#129 Nadejda 24-01-2015 11:17
Merhaba ben 33 yasindayim evliyim bir dusuk var
AMH hormon 0.72
E2 hormon 23.85
FSH hormon 12.23
Prolaktin 12.96
Doktorum tup bebek dedi normal sekilde gebe kalma sansim yok mu ?
Alıntı
#130 Dr. Muammer DOĞAN 25-01-2015 11:03
Alıntılandı Nilüfer Sözen Atsız:
39 Yaşındayım.3,5 Senelik evliyiz.2 kere tüp bebek yaptırdık.Birincisinde 2 tane yumurta toplandı.2.gün transferi oldu tutmadı.İkincisinde de 2 tane yumurta toplandı.5.Gün transferimiz oldu.Tuttu fakat kalp atışına ultrasona gittiğimizde yumurtanın içi boştu.Düşük yaptım.Şimdi ise 3.tüp bebek deneyelim dedik .Fakat bu seferde AMH testi yaptırdım.0,11 çıktı değerim.E2 581,9 - FSH 3,16 - LH 6,02 - Prolaktin 1390 çıktı. Şu son 3 aydan beri E2 değerim 80 oluyor.80- 580 devamlı oynuyor.Ayrıca prolaktin değerimde 3 aydan beri yüksek.Sizce bu şekilde AMH değeri çok düşükken yani yumurtalık rezervim yok denecek kadar azken tüp bebek denenirmi.Bana yardımcı olursanız sevinirim.Yaz ayında haziran ayında bir tüp bebek merkezine başladık.Yaklaşık bizi 6 aydan beri oyaladı. ve biz ensonunda o merkezi bıraktık.Benim sinirlerim mahvoldu.Artık hiçkimseye güvenim kalmadı.Ama son çare şans daha olabilirmi.Araştırdıklarıma bakılırsa rezerv değeri düşükse tüp bebek denemesi yapılmaz yapılsada sağlıklı yumurta elde etme şansı yokmuş .Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

AMH değerinizin düşüklüğü ve E2 değerinizin adetin 2-3. günü yüksekliği, yumurtalık rezervinizin azlığını gösteriyor. Zaten tüp bebek denemelerinde 2 yumurta alınabilmesi de bunu destekliyor. Prolaktin düzeyininizi normale döndürecek tedaviyi almanız gerekir. Zamana karşı yarış olan bu dönemde, yumurtalık rezervi düşük hastalarımıza uyguladığımız protokollerde tüp bebek tedavisi yapacak, tecrübeli bir hekimin takibine girmenizi öneririm.
Saygı ile.
Doç. Dr. Muammer Doğan
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
İzmir cad. 33/4 Kızılay-ANKARA
0 / 312 / 4198838 – 4198747
www.muammerdogan.com/
https://www.facebook.com/drmuammerdogan
https://twitter.com/drmuammerdogan
Alıntı
#131 Dr. Muammer DOĞAN 25-01-2015 11:10
Alıntılandı Nadejda:
Merhaba ben 33 yasindayim evliyim bir dusuk var
AMH hormon 0.72
E2 hormon 23.85
FSH hormon 12.23
Prolaktin 12.96
Doktorum tup bebek dedi normal sekilde gebe kalma sansim yok mu ?

Tabii ki tüpleriniz açık ve eşinizin sperm değerleri normalse, sizin gibi AMH değeri düşük, FSH hormonu yüksek, yani yumurtalık rezervi azalmış hastalarımızda kendiliğinden gebelikler mümkündür. Ama geçen sürede gebelik olmaz ise, kısa sürede hiç bir tedavinin gebelik açısından bir şans veremeyeceği bir duruma gelmeniz de mümkün. Zaman karşı yarış olan bu dönemde, tecrübeli bir hekimin tedavisine girmelisiniz.
Saygı ile.
Doç. Dr. Muammer Doğan
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
İzmir cad. 33/4 Kızılay-ANKARA
0 / 312 / 4198838 – 4198747
www.muammerdogan.com/
https://www.facebook.com/drmuammerdogan
https://twitter.com/drmuammerdogan
Alıntı